Post-covid-kur

Kryoterapi är en etablerad behandlingsform utomlands. Det går t o m att få på recept mot olika besvär, t ex lindring för artros, reumatism och olika hudåkommor. Precis nu sker studier runt i världen i hur kryoterapi verkar mot postcovida besvär, ”anosmi” som gör att man har förlorat lukt och smak. Bastien Bouchet, en av grundarna av Cryotera, upptäckte att ett antal patienter noterade att de återfick doft och smak efter ett par kryoterapi-behandlingar.

Fransmannen på Vauk

Vi har en fransman under behandling som deltar i en fransk studie. Han berättade att 28 av de 30 som ingår i studien har återfått både smak och doft. Han är mitt i behandlingen och när vi vet resultatet så kommer vi att göra ett reportage som berättar mer ingående. Idag kunde han känna Vauks svagt parfymerade doft, något han inte kunde förnimma igår.

Så här går behandlingen till

Innan kryobehandlingen görs en mätning av hudtemperaturen precis under vadmuskeln, t ex 33°C. Kryobehandlingen görs i 4 minuter med ökad vindstyrka. Direkt efter görs en ny mätning som då måste vara under 12°C för att kroppen ska ha genomgått den termiska chock som krävs. Nästa behandling görs efter en timma och då ska kroppen ha återgått till samma hudtemperatur som första mätningen. Samma procedur görs två dagar i sträck, alt. 4–6 behandlingar med en behandling per dag efter varandra.

Hur studien sattes upp

Forskare satte upp tre grupper om femton personer med positiva blodresultat och total eller partiell anosmi under 1 månad till 1 år. ”Den första gruppen genomgick en session med helkroppskryoterapi per dag under två på varandra följande dagar. Den andra gruppen gjorde det i 5 dagar i följd. Den tredje gruppen gjorde ingenting”, sammanfattar Bastien Bouchet, en av grundarna av Cryotera i Frankrike. Femton dagar efter behandlingen återfick 28 av de 30 personer som behandlades sitt luktsinne, åtminstone delvis. De 15 kontrollpatienterna utan behandling märkte ingen förbättring.

Detta är ett ämne som vi kommer dyka djupare i. Har du post-covid-besvär kan du anmäla dig till vår kundundersökning där vi gör en före- och efteranalys som vi senare kommer att presentera svaren på.

Ha en fin söndag! Önskar Annika och Robban från Vaukstudion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s